Voorjaar 2021

Er zijn genoeg mensen die iets te zeggen hebben over de huidige omstandigheden. Daarom wil ik het hebben over een constante: Moeder Natuur. De natuur van de bloemetjes en de bijtjes, die niet onveranderlijk is maar wel voorspelbaar. Elk jaar wordt het weer voorjaar, en ben ik geroerd door de enorme kracht waarmee uit bruine aarde de sneeuwklokjes tevoorschijn komen, de narcissen en krokussen in de berm voor een frisse tint naast het asfalt zorgen, de hyacinten in de tuin hun paarse pracht tonen en die ongenode gasten: onkruid, alsof het niet weggeweest is, het tuinpad bevolken. De definitie onkruid vind ik eigenlijk onrecht doen aan deze inventieve leden van het plantenrijk. Ze doen wat ze moeten doen: groeien!

Het is een hoopvol seizoen, met een belofte aan groei en een vooruitblik op warme zomerdagen. Ik houd niet van de kou. Kale bomen in sombere tinten in nevelen gehuld kunnen mij niet bekoren. Het is alsof de natuur haar adem inhoudt en zoals je weet kan je dat niet al te lang doen 🙂

Ook de bomen bieden in deze tijd van het jaar een prachtig schouwspel. Bloesem in overvloed, frummelige blaadjes die zich uit de knoppen worstelen om zich volledig te kunnen ontvouwen. Waar ik ook heel blij van word is de kleur van die blaadjes: een mix tussen mint en lichtgroen, die naarmate de tijd vordert overgaat in steeds donkerder groen. Dat geldt ook voor het gras en dan begrijp ik waarom de koeien al dansend de stal verlaten; zo’n mals hapje zou ik ook wel lusten!

Dan is er nog een groep die zich in het voorjaar weer laat zien: de insecten. Waar ze al die tijd gezeten hebben? In winterslaap in holen, in de grond, in boomstammen? Feit is dat ze zich in de winter onzichtbaar hebben gemaakt om nu weer tevoorschijn te komen. De lieveheersbeestjes, de mieren en de dikke schommelende hommels.

Tenslotte is er de groep dieren die door hun gezang laten weten dat de winter op zijn laatste benen loopt: de vogels. Voor het eerst dit jaar een koppel roodborstjes in de tuin ontdekt, die zo te zien elkaar heel aardig vinden. Ben benieuwd waar ze hun nest gaan bouwen….

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top